Дете на учител и библиотекарка, Шарлейн Харис е закърмена с любов към книгите. Прави първите си крачки в писателското поприще още в юношеските си години, когато пише стихове и пиеси. След дипломирането си в колежа „Роудс”, където получава бакалавърска степен по английски език и масови комуникации, тя се отдава на писателската си кариера. След публикуването на два самостоятелни детективски романа Шарлейн започва серията с главна героиня Аурора Тийгардън. Първото заглавие е номинирано за наградата „Агата” в категорията „Най-добър роман за 1990 година”. След осмата книга в поредицата авторката решава да започне нов проект, по-мрачен и по-провокативен. Поредицата с главна героиня Лили Бард е приета радушно от критици и почитатели на жанра. Характерна черта в творчеството на Харис е темата за американския Юг. Действието в книгите й се развива в тези райони на страната, а героите са събирателни образи на светоусещането и нравите на местните хора. Самата авторка споделя: „Аз не само съм родена и живея в Юга, аз съм южнячка по душа”. Шарлейн живее със съпруга си, трите си деца и трите си кучета в Арканзас. Член е на няколко писателски организации и активно участва в благотворителните акции на Червения кръст и Армията на спасението.